balbeck Blog

Just another WordPress.com weblog

Viata de puscarias in Romania;in puscarii probabil nu exista control de la Sanepid,de la Protectia Consumatorului,Protectia Muncii,Garda Financiara…stat in stat


Cum schimba puscaria viata unui om obisnuit. Adi a facut cinci luni si jumatate de inchisoare pentru inselaciune. El spune ca va avea toata viata cosmaruri dupa cite a vazut si a trait acolo. Dupa ce-a fost eliberat, nimeni n-a vrut sa-l angajeze, gasindu-si pina la urma un serviciu la firma unui prieten

„Nici dusmanilor mei nu le doresc sa stea in inchisoare”, a ajuns Adi, un tinar de 34 de ani, sa evalueze raul cel mai mare din viata unui om. Experienta a capatat-o stind cinci luni si jumatate in Penitenciar. A cunoscut o lume dura, un cod nescris de legi caruia a trebuit sa i se subordoneze fara a cricni. Pentru a supravietui, a fost nevoit sa invete cind avea voie sa respire, sa vorbeasca sau sa mearga la toaleta. A invatat ca in spatele gratiilor de fier cei care ajung aici sint membrii unui „stat in stat”, cum s-a exprimat Adi. Cea mai mare vinaa unui detinut era eticheta de „sifon”. „Adica cei care dadeau din gura si dadeau informatii”, a explicat Adi ce inseamna cuvintul „sifon”. Cei mai pedepsiti erau violatorii de copii. Cel mai slab din camera devenea „papusa Geta”. Persoana de care depindea numarul de pachete de mincare era seful de camera. Viata petrecuta in Penitenciar si-a pus amprenta pe comportamentul tinarului. „Nu pot dormi noaptea, mai am cosmaruri, nu mai am incredere in oameni”, a sintetizat Adi cum si-a schimbat viata.

Mersul la baie, platit in tigari

Condamnat la zece luni pentru inselaciune, Adi si-a facut bocceluta si s-a dus singur la Penitenciar la inceputul lunii ianuarie 2001. Pentru a-si face curaj si ca sa treaca mai usor momentul predarii, tinarul a baut. L-a dus cu masina un prieten, dar in Centru a avut pana. „Am luat taxiul”, a aratat el cum a ajuns la poarta inchisorii. Initial, el a fost dus pe arest. A fost introdus in camera 4, unde mai erau trei persoane. Singurul amanunt pe care si-l aduce aminte din prima zi de inchisoare a fost programul lipit pe usa celulei. „Nu am inteles de la inceput de ce este vorba. Apoi m-am edificat. Aveam voie sa merg la baie doar de patru ori pe zi. La cinci dimineata, la opt, dupa amiaza la trei si seara la opt”, ne-a aratat el continutul „programului”. Daca nu isi regla nevoile fiziologice dupa reperele orare stabilite, avea la dispozitie o galeata pusa in coltul camerei. Putea sa-si faca rost de o iesire in plus la baie daca avea tigari pentru gardieni. „Mergea si cu cafea, conserve, dar cu bani niciodata”, a aratat el cum platea o iesire la baie in afara regulamentului. In oglinda se putea uita doar o data pe saptamina cind se barbierea. „Ajunsesem sa nu-mi mai stiu chipul. Deoarece ma ingrasam mereu, cind ma uitam in oglinda descopeream un chip nou”, si-a adus el aminte.

In puscarie, noaptea devine zi, iar ziua noapte

Barbieritul, care era programat in fiecare luni, avea un ritual aparte. Dimineata detinutii primeau un bol cu spuma. Toti se dadeau cu spuma pe fata si apoi asteptau pina le venea rindul. „Se deschidea usa si mergeam cite unul la o magazie unde un sergent ne radea cu o lama. Atunci aveam ocazia sa ma uit in oglinda”, a povestit el. Mincarea a reprezentat un capitol aparte. Deoarece in camera nu era nici o masa, cind se aducea „haleala” cu „ghiumul”, un pat suspendat era transformat in masa. „Tot timpul am mincat in picioare, altfel nu aveai cum”, ne-a spus el. Detinutul din camera, care era cel mai slab, fie fizic, fie intelectual, primea din start statutul de om de serviciu. Trebuia sa spele vasele, cu apa adusa in sticle de la baie, sa faca curat sau sa duca galeata cu gunoi sau fecale. Deoarece nu se stingea lumina niciodata, pentru ca trebuiau urmariti si noaptea, Adi a transformat noaptea in zi si invers. Daca se ardea becul erau obligati sa anunte. „Toata noaptea citeam sau jucam carti, iar ziua dormeam. Mi se parea ca in modul acesta trece mai usor timpul”, a aratat Adi de ce nu poate si acum, in libertate, sa doarma noaptea.

Azi esti sef, miine esti ultimul om din camera

Dupa doua saptamini de stat in camera 4, Adi a fost facut sef de camera la camera 3. „Pe pile”, a recunoscut el cum a avansat in „functie”. Fiind sef de camera avea dreptul la mai multe pachete cu mincare. Functia i-a adus insa si obligatii. „Trebuia sa-i trag de limba pe noii veniti si sa dau raportul”, a spus Adi cum trebuia sa procedeze pentru a-si mentine functia. Dar acest statut era o permanenta amenintare pentru el. „Nu-mi era frica decit sa fiu catalogat de colegi drept sifon. Si cel care era numit sifon se putea astepta oricind la o pedeapsa, fie in inchisoare, fie afara”, a explicat Adi in ce consta pericolul. „Adica riscai sa fii facut varza”, a adincit mai tare pericolul „sifonului”. Dupa trei luni de stat in arest, Adi si-a pierdut „sefia”. „Am fost pirit de un coleg ca am scos scrisori prin ghetele pe care le-am trimis acasa . Intr-o miercuri am fost anuntat ca de luni merg pe Penitenciar. Colegul care m-a pirit a fost facut sef in locul meu. Mai devreme sau mai tirziu isi va primi pedeapsa”, a scrisnit Adi din dinti.

Trei clase sociale: smecherii, cautatii si ragaliile

Mutarea pe Penitenciar a fost cea mai dura perioada din viata de puscarias. S-a dus traiul caldut si Adi a fost obligat sa se adapteze adevaratului mod de trai dupa gratii. „Am fost dus intr-o camera in care erau 40 de oameni. Dormeam cite trei pe doua paturi”, sint primele amintiri ale lui Adi. Paturile erau suprapuse pe trei niveluri. La „parter” stateau „smecherii”. „Adica cei care aveau citiva ani de puscarie in spate si nu le sufla nimeni in ciorba”, a explicat Adi. La „etajul I” erau cazati „cautatii”, adica aceia care procurau tot timpul tigari sau cafea. „Ragaliile” dormeau la „ultimul nivel”. Adica „fraierii” sau „pepiniera pentru vreun om de serviciu ori papusile”. Locul la „smecheri” putea fi cumparat cu doua cartuse de tigari.

„Geta, talpa societatii”

Cind a fost mutat in celula de pe sectiunea II, Adi a cunoscut-o si pe „Geta”. „De fapt, un cioban inalt si bine facut, dar care nu avea nimic in cap”, a caracterizat-o Adi pe „Geta”. „Geta” avea obligatia sa satisfaca instinctele sexuale ale celor din camera. Totul se derula sub indrumarea sefului de camera. „Puteai sa mergi cu Geta la baie numai daca aveai liber de la seful de camera. Nici vorba sa faci ceva de capul tau, caci altfel o pateai. Dar nici Geta nu avea voie sa zica nu, cind era solicitata”, a povestit Adi, caruia i-a fost „sila sa se apropie de papusa”. Minutele de placere se scurgeau in baie, iar vizorul era acoperit cu o haina. O partida amoroasa era platita de amator cu patru tigari.

Violatorii de copii sint tratati ca niste cirpe de sters pe jos

Cit a stat in Penitenciar, Adi nu a putut uita lupta pentru supravietuire. Cel mai important era sa nu il supere pe seful de camera. „Trebuia sa fii atent la ce vorbesti, cind vorbesti, ce faci. De sef depindeau rapoartele si, in functie de acestea, depindeau pachetele de mincare sau vizitele. Daca faceai vreo plingere, erai mutat in alta celula, dar erai catalogat drept sifon si o pateai. Practic nu aveai nici un drept al tau”, a mai zis Adi. Persoanele „non-grata” erau violatorii de copii. „Sa fereasca sfintu’ ce pateau violatorii. Nici unuia nu-i mai trebuia dupa aceea, cind era eliberat, sa mai repete figura cu copiii”, a atras Adi atentia.

Pentru buna purtare, Adi a fost eliberat conditionat dupa cinci luni si jumatate de detentie. In ziua in care a plecat, a lasat in celula tot ce era al lui: paturi, haine, papuci. „Se zice ca daca iei ceva cu tine cind esti eliberat, faci iar puscarie”, este superstitia care l-a scos pe Adi in slapi si o pereche de pantaloni din inchisoare. De atunci a incercat de mai multe ori sa se angajeze, dar cazierul l-a impiedicat sa-si faca rost de o slujba. A reusit in cele din urma sa se bage la firma unui prieten. „Nu trebuie sa stai zece ani in puscarie. Este de ajuns si o luna de inchisoare ca sa faci rost de cosmaruri”, a incheiat Adi.

PS:          Asta inseamna reintegrarea in societate?Sa distrugi un om ce a gresit?De ce nu sunt conditii mai bune in puscarii?Strainii au computer,radio,internet,tv.In romania exista ceva: stres la maxim.

Se incalca in mod grosolan drepturile omului in penitenciarele de la noi.Si puscariasii au drepturi,nu sunt animale.

Pe langa toate astea nu te angajeaza nimeni…ai eticheta de puscarias.Daca nu muncesti nu poti trai.Iar trebuie sa inseli.Iar dai in cap.Practic reintegrare nu exista.E un fel de condamnare la moarte,dar esti lasat sa te sinucizi.Ei te macina psihic.Nu te omoara ei.Te ajuta sa faci singur pasul asta.Daca nu ai psihicul tare,cedezi.Cedarea e moartea.

Puscaria de la noi e printre cele mai dure din lume.Una e sa fii condamnat la 20 ani in Norvegia si alta e sa fii condamnat 5 ani la noi.Nu ma refer la numarul de ani.Puscariasul din Norvegia ,condamnat la 20 ani,e mult mai putin stresat decat puscariasul condamnat la 5 ani la noi.

Nimeni nu vrea sa faca nimic  pentru imbunatatirea conditiilor de detentie din Romania.Sa viziteze Boc niste penitenciare,sa vada si el in ce conditii traiesc acei oameni.Cica vrem sa ii reintegram in societate…mai bine sa se reintroduca pedeapsa cu moartea.Prea sufera oamenii aia.Prea sunt chinuiti.Macar se termina mai repede chinul lor.Dar justitia devine criminala in mod direct.Acum e criminala in mod indirect.Mai bine omoara toti detinutii.Daca tot sunt chinuiti asa,mai bine sa moara.Toti sa moara.Si ele…

14 mai 2010 - Posted by | Uncategorized

25 comentarii »

 1. hahahahha misto. Parca zici, din descrierea de mai sus, ca este ca la pension in puscariile din Romania. Ia vezi, cauta o poveste si cu viata din puscariile americane. Aia gherla, nu statiunile noastre de binefacere si agrement pentru infractori. S-ar putea sa iti treaca cheful de duca, daca vei afla cum e la musulmani si americani hahahahaha

  Comentariu de Embassy | 14 mai 2010 | Răspunde

 2. La aia e belea mare.Aia nu mai incalca drepturile omului,aia ii bat zi de zi si le „spala” creierele.Ii mai si executa.Aia impart dreptatea,doar sunt stapanii „junglei”(lumii).

  Comentariu de balbeck | 14 mai 2010 | Răspunde

 3. si te au ars in bostan sau asta nu se mai zice?:))

  Comentariu de alex | 20 iulie 2011 | Răspunde

  • Nu am ajuns acolo.Nu m-au prins.

   Comentariu de balbeck | 20 iulie 2011 | Răspunde

 4. pai dc se numeste puscarie?vrei sa stai pe mes si pe facebook ?:)) normal frate faci parnaie….platesti ptr ce ai facut …. te ard aia in bostan putina iume … bataie cat cuprinde si tot ce e mai rau….ori rau il platesti in viata

  Comentariu de alex | 20 iulie 2011 | Răspunde

 5. O poveste plină de sensibilitate. Sunt de acord cu tot ce ați scris. Păcat de Adi.

  PS. Acum înțeleg de ce nu se aplică Codul Penal tuturor infractorilor. Cei care pot da mai mult de două cartușe nu ajung să cunoască aceste amănunte pe propria lor piele.

  Comentariu de dictaturajustitiei | 14 octombrie 2011 | Răspunde

  • Da,e foarte trist.Dar nimeni nu vrea sa schimbe nimic.

   Comentariu de balbeck | 14 octombrie 2011 | Răspunde

   • Suntem dezumanizați.

    Comentariu de dictaturajustitiei | 15 octombrie 2011

   • Rau de tot,sub orice critica,Dar cred ca in Italia e si mai rau.Au murit vreo 20 romani numai anul asta.Si nu erau criminali sau violatori.Dar indiferent de ce faceau,nu ar fi trebuit sa moara.

    Comentariu de balbeck | 15 octombrie 2011

 6. m-am speriat teribil cititnd cele scrise de tine….stiu cum e viata in puscarie, nu ptr ca am fost detinuta, ci ptr ca sunt psiholog in devenire, si mi-am facut practica psihologica la penitenciarul Aiud. Va JUR, ca oricat de priceput e un spiholog, si oricata experienta are, nu il mai poate vindeca pe omu; care a fost inchis! cel putin, nu complet. Incluziunea sociala e privita superficial de autoritatile romane, si vazand cu ochii mei prin ce trec acesti detinuti, pot spune doar ca de la om se ajunge la ne-om. Consilierea nu e suficienta. Vointa cu atat mai putin, pentru ca se pierde aproape complet. Adi, totusi, tu ai stat putin! Am consiliat oameni care au incercat sa se reintergreze dupa 8 ani de inchisoare, si ajungand in libertate…..au realizat de fapt ca….nu mai gasesc nimic : nici familie nici prieteni..
  Din pct de vedere psihologic iti spun ca tu acum, ai depasit nivelur celor mediocri. AI putut sa lupti! Eu te felicit!
  Daca mai vrei sa vorbesti cu mine, nu neaparat ca si spiholog, ci ca si prietena, o sa iti las adresa mea de mail!
  mult succes in ceea ce faci!

  Comentariu de Perla | 18 noiembrie 2011 | Răspunde

 7. da ce ai facut prima data cand ai intrat acolo cunosteai pe cineva sau ai luia bataie

  Comentariu de cristi | 23 noiembrie 2011 | Răspunde

  • Nu stiu cum e la puscarie.Nu am fost.Cineva povestea cum e,prin ce a trecut.Eu i-as impusca pe toti cei ce alcatuiesc justitia.Mai bine le-as da foc.sa sufere/

   Comentariu de balbeck | 24 noiembrie 2011 | Răspunde

 8. sa arda de vii ca pe criminalii aia periculosi nui baga baga doar gainarii astea

  Comentariu de cristi | 29 noiembrie 2011 | Răspunde

 9. de aia periculosi le e frica

  Comentariu de cristi | 29 noiembrie 2011 | Răspunde

  • Si criminalii sunt oameni,nu acelasi lucru pot spune de judecatori.Ma rog,procurorii nu intra in schema,nu ei dau sentinte.

   Comentariu de balbeck | 29 noiembrie 2011 | Răspunde

 10. un procuror sau judecator poate sati dea 5 ani pentru o batista daca vrea

  Comentariu de cristi | 29 noiembrie 2011 | Răspunde

  • Judrecatorul poate orice,ca nu raspunde in niciun fel pentru faptele sale.Un medic,da.
   Un scandalagiu face 3 ani si opt luni inchisoare,doar pentru ca a injurat un politist.si l-a amenintat cu moartea.L-a amenintat in sectia de politie.

   Comentariu de balbeck | 29 noiembrie 2011 | Răspunde

 11. O sa faca puscarie si datornici la banci puscaria i asteapta sa le sparga curu si sa fie fete.

  Comentariu de Daniel | 12 ianuarie 2012 | Răspunde

 12. Adi, te inteleg, e foarte trist ce ti s-a intamplat. Din pacate, in Romania oamenii sunt tratati ca animalele in penitenciare si totul atarna de un fir de ata, e trist ca sinuciderea e de luat in calcul in situatii asemanatoare. Dezumanizare, indobitocire, exterminare psihica si devalorizare in cel mai mare grad sunt pedepsele pt cei ce ajung acolo, incadrarile conteaza mai putin.

  Comentariu de vasi | 15 aprilie 2012 | Răspunde

 13. kam ai dreptate ady nu te omoara ei, ei te ajuta

  Comentariu de marius cucos | 18 martie 2013 | Răspunde

 14. cine omoara trebuie omorat,restul infractorilor intr-o puscarie ar trebui sa beneficieze decat de apa si paine ,doar pentru a supravietui pentru ziua urmatoare in care ar trebui sa vada decat intuneric in camera,nimic altceva ,asta consider eu ca este o puscarie adevarata …

  Comentariu de gabry | 21 mai 2013 | Răspunde

 15. Cei care vor parnaie mai dura in romania va doresc sa intrati acolo ca aneuri si sa dormiti la 3 apoi sa va dati viteji in fata tastaturii cu trotineta sparta

  Comentariu de titu lucian | 19 octombrie 2013 | Răspunde

 16. Buna ziua, am gasit un articol pe aceeasi tema scris de un baiat care a stat 5 ani in inchisoare, este extraordinar si povestit cu detalii, il puteti citi aici: http://emin3nt.com/ce-sa-faci-ca-sa-supravietuiesti-la-puscarie-cum-este-dupa-gratii/

  Comentariu de June | 11 martie 2015 | Răspunde

  • Foarte bun link-ul.Scuze pentru intarzierea aprobarii comentariului,dar am fost putin plecati.

   Comentariu de balbeck | 16 martie 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

%d blogeri ca acesta: